Blogs

Curved wall bij HZ University of Applied Sciences

Jaar
2023
Hz data science lab27

Arne Van Vyve werkt sinds 2011 als AV-engineer bij Ocular. Hij bracht de engineering van talloze projecten al tot een goed einde en deed dat ook voor onze samenwerking met HZ University of Applied Sciences.

Hoe kwam het idee van de curved wall tot stand?

“Zo’n idee komt er niet van vandaag op morgen. Er kwam een lang voortraject aan te pas waarbij we naar één doel werkten: de ultieme immersieve beleving creëren voor cocreatie. Het idee om effectief een curved wall te bouwen kwam er gaandeweg, na verschillende meetings samen met onze zaakvoerder Nicolas. Het idee sprak me op papier meteen aan, al is het natuurlijk wel iets complexer om zoiets effectief te bouwen.”

“Voor specifieke ledoplossingen werken we al jarenlang samen met onze partner Leyard, een koploper op vlak van high-end led solutions. Samen met onze vaste contactpersoon Cris Tanghe hebben we de verschillende mogelijkheden bekeken voor 2D en 3D. Zo kwamen we uiteindelijk tot een curved wall van maar liefst 5,4 meter breed en 2,4 meter hoog met een radius (afstand tot de straal) van 2377 mm. Hoe kleiner die waarde, hoe meer ‘curve’ er is.”

“De totale resolutie van de wall bedraagt 4320 x 1620 pixels. Er is een pixelpitch van 1,2 mm wat echt bijzonder klein is. Dat betekent dus dat je amper nog ziet dat het een ledwall is als je op anderhalve meter staat. De kwaliteit van het beeldscherm is fantastisch waardoor de content echt heel erg goed uitkomt. Door onze configuratie kan je de content op een immersieve en interactieve manier bekijken.”

Curved wall hz ocular Hz data science lab34

Waar maakt een curved wall het verschil tegenover een videowall?

“Zo’n curved wall kom je natuurlijk niet elke dag tegen, ik had zoiets ook nog nooit met m’n eigen ogen gezien. Dat zorgt ervoor dat de toon meteen gezet is vanaf de eerste seconde. Bovendien is het immersieve aspect bij zo’n curved wall ongeloofelijk sterk. Het lijkt echt alsof je midden in een bepaalde omgeving zit. Daardoor zijn de mogelijkheden qua content eindeloos.”

“HZ University of Applied Sciences had daarnaast de specifieke vraag om trainingen en workshops te kunnen geven en daarbij 3D-modellen op de ledwall te tonen. De curved wall is uitermate geschikt voor zulke toepassingen, zeker in combinatie met de software van Thinkhub. Daarnaast is de wall in dit project gekoppeld aan een enorm krachtige computer voor een optimale beeldkwaliteit en performance. Het is dus een combinatie van een unieke structuur, een gigantische curve en uitzonderlijke technologie.”

Hz data science lab38 Hz data science lab25

“We passen hier het principe toe van shared VR, zo krijg je een gezamelijke immersieve beleving. Dat is het grote verschil met een VR-bril: je kan alles samen beleven tijdens shared VR, het is geen individuele ervaring. Samen met anderen kom je tot inzichten in 3D. Je kan door data en modellen gaan en die meteen onderling bespreken. Met een VR-bril is dat niet mogelijk aangezien iedereen het afzonderlijk beleeft.”

Waarvoor gebruikt HZ University of Applied Sciences de curved wall?

“Enerzijds gebruikt de hogeschool de curved wall in 2D voor online videocalls. Zoals ik daarnet al aangaf, staat er ook software van Thinkhub op de curved wall waardoor het systeem interactief is.

Via een touchscreen naast de wall kan HZ University of Applied Sciences allerlei documenten, afbeeldingen, video’s, … onder de loep nemen. De mensen die virtueel meevolgen zien dat allemaal gebeuren aangezien er een camera naar het publiek gericht is en eentje naar de wall zelf. Vanaf gelijk waar kunnen ze dus in gesprek gaan en brainstormen over bepaalde onderwerpen.”

“Daarnaast kunnen ze in 3D samenwerken met elkaar en dat is echt uniek. In de ruimte zijn er tien 3D-brillen en handschoenen aanwezig met tracking technologie, we gebruiken OptiTrack-technologie voor motion capturing. De technologie hierachter werkt bijzonder goed en we hebben er ook al heel wat ervaring mee. Wist je dat ze zulke OptiTrack-camera's zelfs gebruiken in series en films? Op de wall zelf kunnen verschillende 3D-modellen opgeroepen en bestudeerd worden.”

“Voor de curved wall staat een grote tafel waar studenten, partners, onderzoekers, … kunnen plaatsnemen om samen te werken aan projecten. Meestal staat er één iemand vooraan die uitleg geeft en verschillende zaken probeert, al kunnen ze ook in cocreatie werken aan de wall.”

Hz data science lab27 Hz data science lab36

“Conclusie: het is een uniek project waarbij we onze jarenlange ervaring hebben omgezet in een ultieme immersieve ruimte. Het is een ontzettend knap project waar ik met veel plezier aan heb meegewerkt.”

Merci voor het harde werk, Arne! Het eindresultaat mag er zijn!

Arne verscheen zelfs in de regionale pers terwijl hij bezig was met dit project 😉

Klaar om in te zetten op digitale beleving?

Contacteer ons gerust vrijblijvend.