Blogs

COO Simon Denys over coaching binnen Ocular

Vacature administratief bediende

Tijd om het eens over een andere boeg te gooien. Tijd voor een topic dat, geheel onterecht, nog steeds onderbelicht is. Partner & COO Simon is verantwoordelijk voor het operationele luik binnen Ocular. Daarnaast coacht hij collega’s naar de beste versie van zichzelf. Het is volgens hem het mooiste wat er is.

Hoe kwam je op het idee om te starten met die coaching?

“Lang geleden liep ik stage bij Volvo in Gent. Jos Borremans was door toen ontwikkelingscoach en psycholoog en hij ging letterlijk met iedereen van het bedrijf praten. Hij wist perfect wat er leefde en kon daardoor de juiste verbanden leggen. Hij voelde aan wat er nodig was en was de lijm binnen Volvo. Die herinnering was voor mij de trigger om met coaching te starten.”

Hoe pak je die coaching aan?

“Binnen Ocular pakken we die persoonlijke coaching aan via wekelijkse een-op-eengesprekken met collega’s. Dan neem ik bewust de tijd om te kijken hoe het met iemand gaat. Hoe voelt iemand zich binnen ons bedrijf? Waar willen ze naartoe op professioneel vlak en wat hebben ze daarvoor nodig? We bespreken verschillende uitdagingen en kijken dan hoe we die best aanpakken. Ik kan het werk van mijn collega’s niet overnemen, maar ik kan wel benadrukken dat ze er niet alleen voor staan.

Iedere uitdaging zorgt zowel voor persoonlijke groei als voor groei binnen ons team. Ik probeer op dit vlak een verschil te maken door te redeneren vanuit mijn eigen ervaring in het uitrollen en uitvoeren van projecten binnen de AV-sector. Samen zoeken we naar een oplossing op maat, net zoals we dat voor onze klanten doen.

Sowieso is er jaarlijks een groeigesprek, maar coaching gaat veel verder dan dat.”

Ocular coaching 1 3 Ocular coaching 1 low

Wat betekent coaching voor jou?

“Nicolas en ik zijn ervan overtuigd dat collega’s ruimte moeten krijgen voor ontwikkeling, zowel in hun job als op persoonlijk vlak. Dat vraagt veel tijd en energie, maar het is het meer dan waard. Op lange termijn rendeert dat altijd.

Ik ben bovendien dagelijks bezig met zelfontwikkeling en wil dat liefst ook zoveel mogelijk doorgeven. Kleine aanpassingen maken een wereld van verschil. Het is zalig om te zien dat iets wat ik geleerd heb effectief werkt, ook bij collega’s. Ik haal daar ongelofelijk veel energie uit.”

Wat is de meerwaarde van die coaching volgens jou?

“Ik volgde recent een opleiding waaruit bleek dat je eigenlijk een uur tijd moet voorzien per collega. Dat lijkt heel veel, maar ik bekijk dat anders: hoeveel tijd verkwist je wanneer je dat niet doet? Het was de trigger voor mij om te starten met een-op-eengesprekken. Naargelang de gesprekken evolueren, zie ik mensen echt veranderen. Daarnaast detecteer je meteen wat er minder goed loopt dankzij de wekelijkse opvolging.”

Ondertussen heb ik al gemerkt dat de coaching ook een positieve invloed heeft op het bedrijf. Vroeger was ik me daar minder bewust van, maar door langer in het vak te staan en door vader te worden besef ik hoe belangrijk het is. Mensen zijn nu eenmaal alles: zonder Ocularianen geen Ocular.”

Wat doet het met jou?

“Ik haal er enorm veel voldoening uit om mensen aan te sturen en om te zien dat bepaalde inzichten gedeeld worden. Ik vind het belangrijk om mensen te behoeden voor fouten die ik zelf al maakte. Missen is menselijk, het is pas echt een probleem als je er niets uit leert. Net daarom willen we kennis en ervaringen onderling delen.

Weet je wat echt een onbeschrijfelijk gevoel is? Wanneer iemand jouw advies effectief omzet in de praktijk en dan vol trots laat weten welke resultaten behaald werden. Dat valt met niets anders te vergelijken.”

Vacature administratief bediende

We vroegen enkele collega’s hoe zij de one-to-one’s ervaren:

Sofie Desombere: De one-to-one’s zijn niet alleen leerrijk, maar werken ook motiverend. Het zorgt voor een open dialoog en een betere interne samenwerking.

Stijn Desender: Dankzij de gesprekken met Simon weet ik nu hoe ik verder kan groeien binnen Ocular en hoe ik beter kan focussen. Ik vind het een grote meerwaarde dat er geïnvesteerd wordt in persoonlijke begeleiding, dat zorgt ervoor dat ik het zelf ook beter wil doen.

Liesbeth Aertssen: Tijdens die overlegmomenten gaan we samen op zoek naar groeipotentieel en pakken we pijnpunten meteen aan.

Ocular investeert niet alleen in de groei van het bedrijf, maar ook in de groei van individuele personen en in de onderlinge samenwerking met collega’s.

Davy De Coster: De one-to-one’s zijn ontzettend inspirerend en leggen heel snel de vinger op de wonde. Het zorgt er bovendien voor dat kennis veel meer gedeeld wordt tussen collega’s.

Sara Tegethoff: Ik vind het heel waardevol dat er bewust tijd genomen wordt om stil te staan bij bepaalde zaken. Waar loopt het stroef en hoe komt dat? Door hier aandacht aan te besteden, kunnen bepaalde frustraties vlot aangepakt worden.

Bedankt voor het interview en de inspiratie, Simon!

Wil je ook een Oculariaan worden na het lezen van deze blog?

Klaar om in te zetten op digitale beleving?

Contacteer ons gerust vrijblijvend.