Blogs

ISE 2024 - wat ons opviel

Jaar
2024
Ise ocular 2024

Ah, januari! De maand bij uitstek voor goede voornemens, nieuwe uitdagingen én voor ISE.

ISE staat voor Integrated Systems Europe en is de grootste vakbeurs op gebied van AV en systeemintegratie. Met Ocular gaan we er al enkele jaren naartoe om de nieuwste trends te ontdekken en om bij te praten met onze partners.

Dit jaar ging onze COO Simon Denys samen met project engineers Arne en Davy naar de beurs om ook hun kijk op de nieuwe ontwikkelingen te ontdekken. Benieuwd naar hun ervaringen!

Wat viel er op tijdens ISE 2024?

1. De AV-wereld is alive and kicking

Simon: Ten eerste viel het me op dat er een gezonde drive en goesting aanwezig is in de AV-wereld. Er heerste een aanstekelijk enthousiasme op ISE dat me alleen maar doet uitkijken naar de toekomst.

Davy: Dat kan ik volledig beamen. Door de coronapandemie was het vier jaar geleden dat ik ISE bezocht dus ik was blij om terug te zijn en te voelen dat de sfeer goed zat.

2. Versterkende samenwerkingen

Simon: Daarnaast viel het me op dat er heel wat interessante samenwerkingen waren dit jaar. Partners die onderling afspreken om samen een stand uit te werken met technologieën die elkaar versterken. Voor ons is dat een enorme meerwaarde aangezien het toont wat de mogelijkheden zijn van een bepaald product. Dat werkt inspirerend en ik zag al meteen kansen voor projecten die in de pijplijn zitten.

Ocular ise 2024 Ise 2024 ocular 3

Welke trends waren er op vlak van technologie?

1. Toepassingen boven producten

Simon: Het grote verschil is dat de focus eerder ligt op de toepassingen van de producten dan op de producten zelf. Dat werkt voor ons heel verhelderend. Soms zijn er namelijk bepaalde toepassingen voor een product waar wij zelf niet meteen opkomen. Als er dan meteen enkele use cases voorgesteld worden dan vloeit de inspiratie meteen bij ons.

Davy: Inderdaad. Af en toe zijn er producten waarvan we niet wisten dat ze bestonden en dan zijn concrete toepassingen een grote meerwaarde.

2. R&D komt terug op gang

Davy: Je merkt dat het departement R&D enige tijd heeft stilgelegen bij de meeste AV-spelers, maar dat ze nu weer op full speed aan de slag zijn. Eerder dan nieuwe innovaties, is er vooral een breder gamma. Zo zijn bepaalde toestellen kleiner geworden en zijn er meer mogelijkheden.

Davy: Ik verwacht en hoop de volgende edities ook een evolutie te zien op vlak van artificiële intelligentie bij R&D-afdelingen. Dat was dit jaar nog niet echt aanwezig.

3. Projectie neemt af in de markt, maar blijft belangrijk voor ons

Simon: Naar mijn gevoel wordt er steeds minder projectie gebruikt in de markt, al blijft het voor ons een belangrijk medium. Het is de manier bij uitstek om creatief aan de slag te gaan met interactiviteit en beleving, ook in een 360°-opstelling. Ik geloof persoonlijk nog altijd sterk in de kracht van projectie, zeker als die voor een duidelijk doel gebruikt wordt. We zien ook dat de producten van onze partners BenQ, Epson en Barco blijven evolueren en dat kan ik alleen maar toejuichen.

4. LED in plaats van LCD

Arne: Een duidelijk trend is het gebruik van LED in plaats van LCD, vooral indoor. Vier jaar geleden was hier op ISE nog geen sprake van terwijl verschillende grote spelers zoals Samsung en LG nu mee op de trein gesprongen zijn.

Davy: Klopt, dat zien wij zelf ook bij onze projecten. Ook de transparante (O)LED begint stilaan op te komen vind ik.

Ise 2024 ocular 1 Ise blog 2024

Wat is nu het allerbelangrijkste aspect aan een beurs zoals ISE?

Simon: De contacten, zonder twijfel. Het zijn voor ons ongelofelijk drukke dagen, maar ze zijn wel ontzettend waardevol. Het doet deugd om elk van onze partners terug te zien en om terug te blikken, maar vooral ook vooruit te denken aan toekomstige samenwerkingen. Ik neem er bewust tijd voor, terwijl dat in de dagelijkse routine niet altijd even makkelijk is. ISE is de perfecte locatie om te sparren en om de mogelijkheden qua technologie in detail te ontdekken.

Arne: Daar ga ik mee akkoord. Op ISE kunnen we rechtstreeks in gesprek gaan met onze leveranciers en partners. Dat is bijzonder handig om nieuwe of afgelopen projecten te bespreken. Daarnaast is het de plaats bij uitstek om de nieuwste technologieën te ontdekken.

Davy: Ik sluit me aan bij Simon en Arne. Op de vakbeurs voel en zie je echt wat er leeft in de markt.

Partners in de kijker

Tot slot willen we graag een aantal van onze partners die aanwezig waren op ISE 2024 in de kijker zetten.

Displax
Displax innoveert opnieuw en roept Displax Pro in het leven. Een touchscreen met een nog fijnere bezel.

Nexmosphere
De Nexmosphere sensoren zijn een must voor elke interactieve beleving, van een topproduct gesproken!

Samsung
Samsung komt met een transparante micro LED die enorm tot de verbeelding spreekt. De mogelijkheden voor onze designers én klanten zijn eindeloos.

Leyard
Ook Leyard had opnieuw een beursstand om u tegen te zeggen met een mooie voorstelling van alle mogelijke LED-opstellingen.

Vioso en Pixera
Vioso en Pixera zijn onze go-to partners voor sturing van mediaservers en projectiemapping. Voor onze engineers was het nuttig om de ontwikkelaars ervan eens te spreken voor extra technische uitleg.

Simon: Daarnaast had ik goede gesprekken met Laurens De Baere van Van Domburg en met Pieter-Jan Symons van AED Group. Handling is een onmisbare schakel tijdens elk project, service en levertijden zijn belangrijke factoren in onze business. Als laatste nam ik ook de tijd om bij te praten met Dennis Driesen van Legrand AV, een grote speler op onze markt.

ISE gaf ons opnieuw heel wat inspiratie die we meenemen in onze nieuwe projecten. Het doet ons uitkijken naar de toekomst!

Klaar om in te zetten op digitale beleving?

Contacteer ons gerust vrijblijvend.