Blogs

Van stage tot vaste job

Jaar
2021
Ocular - van stage naar job

Bij Ocular geven we jong talent graag kansen. Developers Stijn en Sarah liepen hier eerst stage en daarna boden we hen een vaste plaats aan in ons team. Een kans die ze met beide handen grepen, Sarah verhuisde er zelfs van Leuven naar Zwevezele voor!

Hoe kwamen jullie bij Ocular terecht?

Stijn: “Howest beschikt over een volledige lijst met mogelijke stageplaatsen en Ocular trok meteen mijn aandacht. Tijdens het kennismakingsgesprek viel het me ook op dat er een unieke sfeer hing tussen de collega’s onderling. Ik contacteerde wel nog een ander bedrijf ter vergelijking, maar al snel bleek dat mijn buikgevoel juist zat. Ik koos resoluut voor Ocular.”

Sarah: “Net zoals Stijn kwam ik via Howest met Ocular in contact. De hogeschool organiseert elk jaar namelijk een stagemarkt waar verschillende bedrijven aan deelnemen. Het grappige is dat ik Ocular eerst eigenlijk helemaal niet had opgemerkt. Pas op de dag van de deadline zelf sprong het bedrijf plots in het oog en ik schreef me meteen in voor een speeddate. Het gesprek met developers Dries en Davy verliep bijzonder vlot en bleef me ook het meeste bij van alle speeddates.”

“Maar eerlijk is eerlijk, ik was niet meteen 100% zeker. Dat lag niet aan Ocular, maar wel aan het feit dat ik toen het keuzetraject Cyber Security Professional studeerde. Ik twijfelde wel al langer over de studierichting en liet het dus nog even bezinken. Enige tijd later bezocht ik een ander bedrijf en toen wist ik het zeker: ik wil me verdiepen in development en stage lopen bij Ocular.”

Ocular: creator of interactive experiences

Wat waren de voornaamste taken tijdens jullie stage?

Stijn: “Bij Ocular kreeg ik meteen veel vrijheid en zelfs mijn eigen project. De Vriese, een gevestigde waarde in de wegenbouw, had de specifieke vraag om hun vrachtwagenchauffeurs eenvoudig te informeren over de planning. We besloten om langs de weg een gigantisch scherm te installeren waardoor elke chauffeur tijdens het passeren meteen wist hoe de planning in elkaar zat. Als kers op de taart mocht ik mee met onze technieker tijdens de installatie en zag ik het concept letterlijk tot leven komen.”

“Ook in andere projecten mocht ik volledig meedraaien, van het Vlaams Parlement tot D’Arta en ons eigen softwareplatform Xperify. Daardoor leerde ik ook echt wat programmeren is. De theorie is één iets, maar de praktijk toch een ander. Ik had al een basiskennis, maar ontwikkelde die verder onder leiding van developer Davy en de andere Ocularianen. Ik merk zelf dat ik nu veel efficiënter programmeer.”


Sarah: “Tijdens mijn stage lag de focus vooral op de backend en kwam er af en toe frontend bij kijken, voor CSS-styling bijvoorbeeld. Binnen Ocular kreeg ik meteen veel verantwoordelijkheid en dat kon ik wel smaken. Ik vond het heel boeiend om meteen mee te werken aan verschillende projecten zoals Classen, Xperify en i-XPO.”

Virtuele showroom met Xperify Classen experience room

Komen die taken ook terug in jullie huidige job?

Stijn: “Op vandaag ben ik net zoals Sarah vooral bezig in de back-end en werk ik aan de dashboards van verschillende projecten. Ik ontdekte tijdens mijn stage dat ik dat het liefste doe en dan is het uiteraard leuk als je daarvan je job kan maken.”

Sarah: “Ik hou van de combinatie van frontend en backend, al gaat mijn voorkeur toch uit naar het laatste. Daar hou ik me dan ook vooral mee bezig op vandaag dus ook mij hoor je niet klagen."

Ik had stiekem gehoopt om bij Ocular te kunnen blijven werken en was dan ook heel erg opgelucht toen ik een aanbod kreeg.

— Developer Stijn

Was het meteen duidelijk dat je bij Ocular wou blijven werken?

Stijn: “Voor mij was dat het ‘bestcasescenario’. Ik had er stiekem op gehoopt en was dan ook opgelucht toen ik een aanbod kreeg. Ik werkte na de stage mijn bachelorproef af, keerde daarna terug naar Ocular en dat voelde echt als thuiskomen. Dat bevestigde dat ik de juiste keuze gemaakt had.”

Sarah: “Bij mij was dat een ander verhaal. Opnieuw: het had niets met Ocular te maken, wel met het feit dat ik tot voor kort zowel in De Panne als in Leuven woonde. Niet bepaald bij de deur dus. Tijdens mijn stage kwam ik elke dag met het openbaar vervoer vanuit mijn kot in Brugge naar hier, maar dat kon ik nadien dus niet blijven doen. Het oorspronkelijke plan was om een job te zoeken in de regio van Gent, maar dat veranderde al snel toen ik effectief aan de slag was. Zowel het takenpakket als de collega’s spraken me enorm aan en dus besloot ik voor mezelf dat een locatie geen issue mag zijn. Sindsdien hoopte ik net zoals Stijn om bij Ocular te kunnen blijven na mijn stage en dat was gelukkig het geval. Toen ik de vraag kreeg heb ik dan ook niet lang getwijfeld en ondertussen ben ik zelfs inwoner van Zwevezele! Er is dus heel wat veranderd op een korte tijd, maar daar heb ik absoluut geen spijt van. Integendeel.”

Teambuilding bij Ocular Ocular teambuilding

Waar maakt Ocular voor jou het verschil?

Stijn: “De uitdrukking ‘voor elkaar door het vuur gaan’ is elke Oculariaan op het lijf geschreven. Het is mooi om te zien hoe iedereen elkaar helpt waar mogelijk. Uiteraard is het ook leuk om voor klinkende namen te werken en mooie realisaties neer te zetten.”

Sarah: “Dat geldt ook voor mij. De collega’s maken ongetwijfeld het verschil. Bij Ocular hangt een unieke sfeer en iedereen gaat samen tot het uiterste om tot het beste resultaat te komen. Daarnaast gaan we geen enkele uitdaging uit de weg en krijg ik daardoor de kans om verder te groeien. Vorige week ging ik bijvoorbeeld voor het eerst met RFID aan de slag. Dat was niet altijd even simpel, maar het resultaat mocht er zijn en ik leerde er ook veel door bij. Bovendien krijg ik van alle Ocularianen het nodige vertrouwen en veel appreciatie en dat maakt het bedrijf voor mij uniek. Ik ben dus alleen maar benieuwd naar wat de toekomst nog brengt!”

Zelf op zoek naar een onvergetelijke stageplaats vol uitdagende projecten?

Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Contacteer ons gerust op via info@ocular.be.

Ocular - to PEACQ - interactive experiences