KAZERNE DOSSIN

December 2012
  • Mechelen
  • Holocaust
  • Human Rights
  • WO II
  • Multitouch
Overzicht

Op 1 december 2012 opende in Mechelen Kazerne Dossin. Een Museum, Memoriaal en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten.

 Kazerne Dossin is voor België een unieke herinneringsplaats. Als 'SS Sammellager Mecheln' was de kazerne tijdens de Tweede Wereldoorlog voor meer dan 25.000 Belgische en Noord-Franse Joden en Zigeuners letterlijk een wachtkamer van de dood.

 Om huidige en toekomstige generaties de historische betekenis van deze plaats te duiden en thema's als racisme, uitsluiting en mensenrechten aanschouwelijk te maken, werd een gloednieuw museum gebouwd

“Mijn hartelijk en oprechte dank aan het ganse team voor de fijne, heel boeiende, intense, soms ook spannende samenwerking. We mogen heel erg trots zijn op wat daar nu staat, en dat is het resultaat die... fijne, heel boeiende, intense, soms ook spannende samenwerking.” dixit Herman Van Goethem, curator

De combinatie van het historische verhaal van de Holocaust in België met het thema mensenrechten maakt van Kazerne Dossin een uniek project. Het unieke ontwerp voor het nieuwe museum is van de hand van toparchitect en vroeger Vlaams bouwmeester bOb Van Reeth.

Ocular werd door Potteau Labo gecontacteerd voor de uitvoering van het audiovisuele luik in dit project. In een meer traditionele scenografie lag de uitdaging in de grote hoeveelheid installaties. Ocular verzorgde de installatie van de audioguides, videowall, synchrone projecties, multitouch schermen, videospelers, etc. maar ook voor een innovatief geautomatiseerd systeem voor de uitbating van het museum.

Ocular was in deze opdracht verantwoordelijk voor:

  • Opmaak van de technische specificaties
  • Realisatie van de audiovisuele installatie
  • Realisatie van de automatisatie

 

Colofon:

"Wederzijds respect voor jullie werk. Fantastisch team! Ik wist altijd dat ik op jullie kon rekenen." dixit Tuvia Zuckerman, technisch verantwoordelijke Kazerne Dossin.